14 sierpnia 2012
Dookoła świata: Chile
Chile to wyjątkowy kraj leżący w Ameryce Południowej - już drugi z tego kontynentu, który opisujemy na naszym blogu :) Chyba mocno ciągnie nas w tamte strony!
Republika Chile ciągnnie się długim pasem na zachodnim wybrzeżu kontynentu nad Oceanem Spokojnym. Stolicą Chile jest Santiago de Chile. Graniczy z Peru, Boliwią i Argentyną. Do Chile należą liczne wyspy przybrzeżne i wyspy na otwartym oceanie (w sumie ok. 3 tys.), m.in. Wyspa Wielkanocna (najbardziej oddalona od innych wysp i lądów zamieszkana wyspa na świecie).
Najdalej na północ wysunięty punkt Chile to styk granic Chile, Peru i Boliwii, a na południe przylądek Horn. Rozciągłość równoleżnikowa kraju w najszerszym miejscu wynosi zaledwie 468 km, a w najwęższym 90 km. Z jednej strony kraju połyskują fale oceanu, po drugiej lśnią śnieżne szczyty gór - Andów. Na północy słońce pali piaski najsuchszej pustyni świata jaką jest Atacama, na południu lód skuwa Ziemię Ognistą, z której już bardzo niedaleko do Antarktydy.
Stolica - Santiago de Chile - jest największym miastem kraju, mieszka tutaj ⅓ całej ludności państwa. Warto tutaj obejrzeć katedrę i inne zabytkowe kościoły, pałac arcybiskupi, Cmentarz Centralny, pałac prezydencki. Jest też tutaj wiele muzeów, m.in. Muzeum Ludów Amerykańskich i Muzeum Historyczne.
W Chile znajduje się kilka obiektów z Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO: Park Narodowy Torres Del, Park Narodowy Rapa Nui (Wyspa Wielkanocna), Kościoły drewniane w Chiloé, Zabytkowa dzielnica miasta portowego Valparaiso, Fabryki saletry w Humberstone i Santa Laura (zagrożone), Miasto górnicze Sewell.
Mówiąc o Chile należy wspomnieć też o Andach, Ziemi Ognistej i Patagonii - przepięknych terenach naturalnych. Nie będziemy się na ich temat rozpisywać, bo też nie starczyłoby chyba miejsca :)
Nie możemy pominąć tematu kuchni. W Chile głównym posiłkiem dnia jest obiad. Bardzo często składa się na niego rosół rosołu z ziemniakami lub kukurydzą oraz wołowiną lub kurą (cazuela) i ryż podawany jako drugie danie z wołowiną lub kurczakiem. Innym popularnym składnikiem obiadu jest fasola i kukurydza. Z tej drugiej przyrządza się pastel de choclo - zapiekanka z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną. W Chile można się też najeść dużym plastrem mięsa wołowego smażonego z jajkami wbitymi na wierzch dania (lomo a lo pobre).
Wody Oceanu Spokojnego są pełne smakowitych ryb i owoców morza należące do najlepszych na świecie. Tradycyjną potrawą w Patagonii jest curanto - pożywny gulasz z ryb, skorupiaków, kury, cielęciny, wołowiny i ziemniaków. Z owoców morza przyrządza się także zupy, np. sopa de mariscos oraz cazuela de mariscos, która choćnazywana zupą, bardziej wygląda na gulasz. Oprócz tych zup i zupy rybnej podaje się również paila marina, gęstą mieszankę ryb i warzyw.
Chilijczycy piją wszystkie napoje znane Europejczykom, ale Chilijskie wina są znane na całym świecie jako jedne z najlepszych. Bardzo dużą popularnością cieszy się tu również Pisco - może mieć ono postać winiaku lub wódki.
Na koniec dodamy, że kraj ten cechuje wysoki poziom edukacji i jeden z najniższych na kontynencie wzkaźników analfabetyzmu (5% ludności powiżej 15 roku życia). Nauka w Chile w szkołach podstawowych trwa 8 lat, jest obowiązkowa oraz bezpłatna. Chilijskie szkoły średnie oferują również naukę w programach International Baccalaureate - tutaj znajdziecie listę takich szkół. Ponadto w działa tutaj pięc uniwesytetów publicznych i około 30 prywatnych.
Trudno opisać wszystkie artakcje, jakie czekają każdego podróżnika w Chile. Najlepiej na pewno przekonać się na własnej skórze, jak tam jest :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza.